Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ukraine Ukraine Тема: Надсянський регіональний природній парк

Оскільки Надсянський ландшафтний парк було створено недавно, його рослинний світ є мало дослідженим. За рахунок того, що тут протягом довгого часу активно проводились сільськогосподарські роботи його рослинний покрив дуже змінився, як кількісно так і якісно. За попередніми даними флора парку становить приблизно 700 видів судинних рослин, з яких 10 % є рідкісними. Результатом широкомасштабного насадження монокультур дерев стало те, що тепер деякі види дерев та кущів майже не зустрічаються на території парку. Більше ніж 30 видів занесені до Червоної книги України. Серед них: huperzia selago L., Allium ursinum L., Atropa belladonna L., Lunaria rediviva L., Lilium martagonl., Platanthera bifolia (L.) Rich., Listera ovata (L.) R. B., а також види родини орхідних.

Типовими на території парку є букові та сосново-букові ліси. Хоча слід зазначити, що під впливом сільського господарства значні лісові площі трансформувалися у пасовища.

24 червня 2010

Ukraine Ukraine Тема: Надсянський регіональний природній парк
По верхів’ї басейну Сяну проходить межа між субетносами http://web.archive.o... target=_blank>лемків і http://web.archive.o...>бойків. На жаль, після Другої світової війни бойківське населення сильно потерпіло. Із гірських сіл Дідово, Локіть, Верхній Дзвіняч, Нижня і Верхня Тарнава (всього 9 населених пунктів) воно було депортоване, що підірвало економічний стан у регіоні. На місці колишніх сіл збереглися руїни церков, кладовища.

До цінних пам’яток матеріальної і духовної культури на території парку належатьсакральні об’єкти побудовані у класичному бойківському стилі. Це - церкви у селі Верхня Яблунка(1971), Нижня Яблунка (1810), Турів (1840) тощо. У церкві в селі Нижня Яблунка у 1942 році вінчався з письменницею Катериною Білецькою Олег Ольжич (Кандиба). Відзначимо, що із бойківського села Шандровець, розташованого на території парку, за ініціативою митрополита Андрея Шептицького була перенесена до Львова старовинна дерев”яна церква. На території парку також діяли підрозділи УПА.

24 червня 2010


1


  Закрити  
  Закрити